Vliegen over Water met de Mavic Mini

Het vooruitzicht om over water te vliegen kan voor de meeste dronepiloten een eng vooruitzicht zijn. Wateromgevingen zijn vaak gevuld met potentiële gevaren zoals boten, golven, harde wind en zelfs vogels. Hoewel DJI het vliegen over water niet aanmoedigt, zullen professionele luchtfotografen en videografen dat soms precies moeten doen. Daarom biedt dit artikel constructief advies over wat u voor en tijdens uw over water vlucht kunt doen om de veiligheid te waarborgen.

*Beginnende piloten dienen zich te allen tijde te onthouden van het vliegen over water.

Vliegen over Water

Schakel het Vision Positioning System (VPS) uit

Alle DJI-drones zijn uitgerust met VPS, een technologie die het oppervlak eronder in kaart brengt om de drone te helpen positioneren. Wanneer u echter over water vliegt, kan licht dat van het oppervlak weerkaatst wordt, problemen met deze technologie veroorzaken. Daarom is het het beste om een hoogte van ten minste twee meter boven het water aan te houden. Als u voor een speciaal schot onder deze hoogte moet vliegen, raden wij u aan de VPS uit te schakelen om onstabiele handelingen van de drone te voorkomen. Voorzichtigheid is geboden: Wanneer u de VPS van uw vliegtuig uitschakelt en de afstand tussen het wateroppervlak en de drone kleiner is dan 2 meter, moet u de drone met een lage snelheid in uw FOV (gezichtsveld) vliegen. Ook moet de hoogte regelmatig worden aangepast omdat het vliegtuig mogelijk naar beneden kan drijven. Houd er rekening mee dat de minimumhoogte boven de 1 meter moet liggen wanneer u over water vliegt.

Plan uw schot

Vliegen over water is altijd riskant, maar een zorgvuldige planning kan u helpen gevaar te vermijden. Het plannen van een shoot moet het vinden van de juiste locatie, het visualiseren van uw ideaalbeeld/video, en het doen van een paar testopnames op het land om ervoor te zorgen dat de hoek goed is. Het doorlopen van deze stappen kan helpen om te zorgen voor een soepel uitgevoerde opname.

Maximale vliegafstand inschakelen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om lange afstanden over het water te vliegen, raden wij u aan om uw drone altijd in het zicht te houden. Als je van plan bent om een opname te maken waarvoor lange afstanden moeten worden afgelegd, zorg er dan voor dat je de maximale vliegafstand in de DJI GO 4-app instelt. Je kunt deze functie activeren door de instellingen van de hoofdcontroller in te voeren en “Maximale afstand inschakelen” te selecteren. Voer je nieuwe maximale afstand in, maar zorg ervoor dat je deze binnen het bereik van de mogelijkheden van je afstandsbediening blijft.

Oefenen

Om voor de hand liggende redenen raden wij u aan om eerst uw start-, vlieg- en landingsvaardigheden op het land te oefenen voordat u over het water vertrekt. Het beheersen van deze vaardigheden zal resulteren in een betere controle, meer zelfvertrouwen en een veiligere vlucht op elke locatie.

Wanneer u over water vliegt, zijn er vaak twee opties: vanaf het land of vanaf een boot. De start vanaf het land is niet anders dan bij een reguliere landvlucht. Bij het starten vanaf een boot raden wij u echter aan om op te stijgen terwijl de boot niet wordt gebruikt, omdat de boot stabieler en veiliger is. Opstijgen vanaf een bewegende boot is mogelijk bij lage snelheden, maar wordt afgeraden.

Vliegen over Water

Uw startpunt handmatig bijwerken

Bij het vliegen over land is het thuispunt meestal de plaats waar het vliegtuig is opgestegen. Onder ideale omstandigheden gebruikt het vliegtuig zijn kompas en GPS om automatisch een thuispunt op te nemen, dat kan worden bekeken in de DJI GO 4-app (zie hieronder). Klik hier voor meer informatie over het gebruik van de functie Terug naar huis.

Het gebruik van het oorspronkelijke thuispunt van een boot kan nogal lastig zijn, omdat boten vaak tijdens de vlucht zullen drijven of bewegen. Daarom kan het nodig zijn om je thuispunt opnieuw in te stellen. Er zijn twee manieren om dit te doen met de DJI GO 4-app: veeg eerst naar links op het hoofdscherm en druk op “Home Point: Ik,” ten tweede, open de algemene instellingen door op de drie stippen in de rechterbovenhoek te drukken, ga naar “Main Controller Settings” en druk op “Home Point”: Me” (de knop met een persoon en een thuispunt eronder).

Obstakels vermijden

Veel obstakels kunnen uw reis over het water in gevaar brengen, laten we eens kijken naar enkele van de obstakels die u het meest nodig hebt om op uw hoede te zijn:

Objecten die interfereren met kompas of GPS-signaal

Sterke kompas- en GPS-signalen zijn essentieel bij het gebruik van een drone. Zorg ervoor dat u objecten of structuren vermijdt die uw signaal kunnen storen. Dit zijn bijvoorbeeld grote objecten zoals vuurtorens en containerschepen, of elk apparaat dat gebruik maakt van antennes, magneten of Wi-Fi.

Natuurlijke objecten

Als u in gebieden in de buurt van water vliegt, moet u bomen, rotsen of andere natuurlijke structuren in de buurt vermijden. Let ook (geloof het of niet) goed op vogels, want vooral meeuwen staan bekend om hun agressieve gedrag ten opzichte van drones.

Golven

Golven kunnen gevaarlijk zijn als je te dicht bij het wateroppervlak vliegt, waardoor piloten snel moeten reageren of het risico lopen hun drone te verliezen. Zorg ervoor dat je ver genoeg boven het wateroppervlak blijft om dit probleem volledig te vermijden.

Boten

Boten van alle maten kunnen potentieel gevaarlijk zijn voor drones. Vlieg niet te dicht bij een boot, en als extra voorzorgsmaatregel, stel je de hoogte van je terugkeer naar huis hoger in wanneer je in de buurt van een boot (vooral een cruiseschip of containerschip) vliegt.

Zorg ervoor dat u alert blijft op deze en andere obstakels tijdens uw vlucht boven water. Als u mogelijke gevaren opmerkt, is het altijd aan te raden om uw drone aan land te houden en te wachten op een veiligere tijd om te vliegen.

Gebruik uw intelligente vluchtmodus – Cursusvergrendeling

Intelligente vliegmodi stellen u in staat om met slechts een tikje luchtfoto’s van professioneel niveau te maken. Een van de handigste modi voor overwatervluchten is Course Lock, waarmee gebruikers vooraf een vliegroute kunnen instellen. De drone kan dan automatisch vliegen, waardoor gebruikers meer vrijheid hebben om zich te concentreren op het maken van ongelofelijke opnamen.

Wees je bewust van de windsnelheid – het zal het batterijniveau beïnvloeden.

Zoals dronepiloten goed weten, kan sterke wind leiden tot instabiliteit van het vliegtuig tijdens de vlucht. Sterke winden kunnen er ook voor zorgen dat uw accu snel daalt. Helaas is wind moeilijk te vermijden, en hoe hoger je gaat, hoe sterker de wind vaak wordt. Als u sterke wind op de grond ziet, is het veilig om aan te nemen dat er nog sterkere winden in de lucht zijn en u kunt overwegen om uw vlucht uit te stellen.

Deze tutorial leert je hoe je de windsnelheid kunt meten met de DJI GO 4-app:

Kortom, vliegen over water is gevaarlijk en zelfs een ogenblik van onvoorzichtigheid kan leiden tot een beschadigd of verloren drone. Besteed als piloot altijd aandacht aan je omgeving en concentreer je op het veilig besturen van je drone. Volg deze tips en je kansen op een leuke, veilige en droge vlucht zullen aanzienlijk toenemen.

Bekijk ook:

Geef een reactie